Her ne kadar, ayakkabı içerisinde sıcaklayan ayakların oluşturacağı ter tek başına kokmasa da terden dolayı oluşan nemli ortam, çeşitli bakteriler ve mantarların üremesi için mükemmel bir ortam hazırladığından ter ayakkabı kokusunun nedenleri arasında gösterilebilir.
Öyle ki, siz ayak hijyeninize ne kadar dikkat ederseniz edin, oluşan mantar ve bakteriler önlem alınmadığı takdirde ayakkabılarda kalarak kötü kokuya yol açacaktır. Siz de, ayakkabı hijyenini sağlama yöntemleri arasından kendinize uygun olanı kullanarak mantar ve bakterilerin oluşmasını veya kalıcı olmalarını önleyebilirsiniz.
Ayakkabı Kokusunu Önlemenin Yolları Nelerdir?
Kokulu ayakkabıların asıl suçlusu, ayakkabılarda oluşan bakteri ve mantarlardır. Bu bakteriler ayaklarınızda hızlı bir şekilde büyük miktarlarda çoğaldığı gibi zararlı olmasalar da metanetiol, izovalerik asit ve propanoik asit gibi organik asitler üreterek kötü kokuya sebep olmaktadırlar.
Aşağıda, ayakkabı kokusunu önlemenin doğal yolları ile bu bakterilerden ve oluşturdukları kötü kokulardan korunmanızı sağlayacak çeşitli yöntemleri sıraladık
Çorap Giyin
Çorapsız ayakkabı giymek, daha fazla terlemeye yol açacağı için hem ayaklarınızda hem de ayakkabınızda kötü koku oluşmasına yol açmaktadır. Terin kendisi koku oluşturmasa da terli ortamlarda üremeye yatkın olan bakterilerin tükettiği maddeler ve oluşturdukları çeşitli kimyasallar kötü kokuya yol açmaktadır.
Giydiğiniz ayakkabıya ve ayaklarınıza uygun doğru çorap seçimi ile koku oluşumunu engelleme yönteminde çoraplar, ayağınızdaki nemi cildinizden uzaklaştıracak, ayaklarınızı daha kuru tutacak ve böylelikle bakteri üremesini önleyerek kötü kokuların oluşmasını engelleyecektir.
Koku Önleyici Sprey veya Pudra Kullanın

Koku önleyici sprey ve pudralar da yine ayakkabıların içerisinde nemli bir ortam oluşmasını ve bakterilerin ayakkabı içerisinde üremesini önleyecektir.
Koku önleyici bir spreyiniz yoksa az miktarda su, karbonat ve pudrayı karıştırarak doğrudan ayakkabınızın içine uygulayabilir, ya da ayakkabının içerisine yalnızca biraz karbonat serpiştirebilirsiniz. Her iki yöntem sonrasında da ayakkabınızı en az 1 gün boyunca kurumaya bırakmayı unutmayın.
Sirke Kullanın
Ayakkabı kokusuna karşı evde uygulanabilecek yöntemler arasından pratik olarak kullanılabilecek bir diğeri ise doğru miktarda sirke kullanmaktır. Yapılan araştırmalara göre, eşit miktarda karıştırılan su ve beyaz sirkenin koku giderici özelliği bulunmaktadır.
Bu yöntemi ayakkabılarınıza uygulamak için bir sprey şişesinde eşit miktarda beyaz sirke ve suyu karıştırın. Yaptığınız bu karışımı, ayakkabınızın tabanlıklarını çıkardıktan sonra iç kısmına, her yere ulaşacak şekilde püskürtün ve kurumaya bırakın.
Özellikle spor veya egzersiz gibi terlemeye sebep olacak etkinliklerden sonra bu yöntemi sneaker gibi ayakkabı modellerinize uygulayabilir, ayakkabılarınızdaki ferahlığın daha uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Ayakkabının İçerisine Sabun Koyun
Sabunlar, bakterileri öldürdüğü gibi bakterilerin oluşturduğu kokuları da yok etme özelliğine sahiptir. Nitekim, sabunlar gözenekli bir yapıya sahip oldukları için kötü kokunun yerini hoş bir koku alacaktır.
Sabun kullanarak kötü kokan ayakkabı sorununuzu çözmek istiyorsanız, ayakkabının içine bir kalıp sabun koyup gece boyunca bekletebilirsiniz. Ancak unutmayın, sabunları ayakkabıya koymadan önce kuru olduklarından emin olmalısınız.
Çünkü, önceki başlıklarda da belirttiğimiz gibi bakteriler nemli ortamlarda üremektedir ve ıslak bir sabun ayakkabıdaki kokuyu gidermektense bakterilerin çoğalmasına yol açacaktır.
Ayakkabılarınızı Güneş Işığında Kurutun

Eğer bu yöntemleri uygulamaya üşenen kişilerdenseniz özellikle çok fazla koku olmayan durumlarda işe yarayabilen güneş ışığından faydalanma yöntemini kullanabilirsiniz. Öyle ki bazı durumlarda ayakkabılardaki fazla nemi kurutmak, kötü kokulardan kurtulmanın kolay ve etkili bir yolu olabilmektedir.
Bu yöntem için tek yapmanız gereken şey, ayakkabılarınızı doğrudan güneş ışığı alabilecekleri bir yere koymak ve birkaç saat beklemektir. Ayakkabılarınız güneş ışığında bekleyip tamamen kuruduktan sonra içerilerinde bulunan ekstra nem ortadan kalkacak ve bir sonraki kullanım için hazır hale gelecekler.